vraag hier uw bouwtechnische keuring via WhatsApp aan.

Nieuw energielabel anno 2021

Auteur: Willem Verstraete

Datum: 03-02-2021

 

Eindelijk heeft de politiek ingezien dat het huidige energielabel niet voldoet. Nederland heeft het lang kunnen rekken en dacht het te redden met oplossingen zoals het vereenvoudigde online energielabel. De boete voor het niet juist implementeren van het energielabel bleek alleen maar op te lopen bij de Europese raad. 

 

Anno 2021 is het er toch van gekomen; er wordt een juist energielabel ingevoerd. Deze schiet helaas wel door wat betreft de opname. De kosten lopen namelijk flink op. Voorheen kon je een energielabel bemachtigen voor 10 euro. Nu kost hetzelfde label al snel 400 euro. Dit komt doordat de opname veel arbeidsintensiever is geworden en onze deskundigen moeten opnieuw examen doen om het vernieuwde label te mogen opnemen. Wij worden aangekeken om deze prijsstijging, maar wij doen alleen wat ons wordt opgedragen. 

 

Niet alleen de prijs stijgt, ook de wachttijden lopen flink op. Dit komt omdat de leerstof dermate moeilijk dat slechts een klein deel slaagt. Maar wat wil je ook als je op hbo-niveau examen moet doen!? Daarnaast hebben veel adviseurs hun examen niet kunnen afleggen als gevolg van de corona pandemie. Hierdoor ontstaat een te kort aan gediplomeerde vakmensen. Gelukkig neemt het BKZ nu de nodige maatregelen tegen de wachttijden. Zij zetten maximaal in op online thuisexaminering. Daarnaast is het tijdelijk niet nodig om al in de verkoop-/verhuuradvertentie van je woning het energielabel te vermelden, als je nog geen label hebt.  

Wij hebben gelukkig vier gecertificeerde deskundigen in huis. Wij doen ons best om de energielabels op tijd te leveren, maar ook voor ons is het lastig en zien de wachttijden oplopen.